KÍSÉRLETI EREDMÉNYEINK

Organic Green Gold
hatásmechanizmusa

Az algák a természetben előforduló egysejtű növények, melyek a környezetükből fotoszintézissel állítják elő saját táplálékukat az általuk felvett anyagokból. Az algák különleges tulajdonsága, hogy képesek felvenni és eltárolni (élő vagy holt szerves anyagként) nagy mennyiségű tápanyagot.

A Chlorella (Chlorella vulgaris) egy egysejtű kis alga, mely a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. Innen jött az alapötlet, hogy ezt az élőlényt érdemes visszajuttatni a környezetbe, ha így is, úgy is megtalálható a növényekben, akkor jó transzferként működhet a növényi szervezetben. 

A sejtek közötti áramlás (ICE, inter-cellar exchange) a kulcsa az algás termékünk sikeres hatásmechanizmusának. Az algasejt a növényi sztómákon bejutva (amely egyébként a természetes élettere is egyben) ”hozzákapcsolódik” a növényi sejtekhez és a benne lévő tápanyagokat diffúzióval juttatja át oda. A citoplazma áramlása felgyorsítja a tápanyagok mozgását. A nyomás miatt (nyomáskiegyenlítődés) a tápanyagok a hang sebességével áramlanak sejtről-sejtre. A sejtek közötti áramlás a fiatal élő sejtekben jelentősebb és gyorsabb. Így van ez a levél és a gyökér szöveteiben is. 

A növényi sejtek közötti citoplazmikus kapcsolatot 1879-ben Tangle fedezte fel, 1901-ben Strasburger nevezte el plazmodezmának. A plazmodezmák felismerése a növényi sejtek közötti kapcsolatot bizonyította.

Az algakoncentrátumnak a növényekre gyakorolt hatásához az alábbi feltételek szükségesek:

- a két sejt közötti koncentráció különbsége

- a két rendszer közötti funkcionális összeköttetés: ez a citoplazma szála

- a két sejtet (alga és növényi sejt) körülvevő kisebb sűrűségű közeg (pl. sejtközötti tér)

Az algasejtben nagyon magas a tápanyag-koncentráció, a növényi sejtnél ennél alacsonyabb, a legkisebb viszont a sejtek közötti térben. A koncentráció különbsége miatt a sejt közötti térből a víz elsősorban az algasejtek felé, de a növényi sejtbe is diffundál a sűrűségkülönbséggel arányos mértékben. Mivel az alga- és növényi sejtek citoplazma szálakkal kapcsolódnak, a nyomás és ezzel a tápanyag a növényi sejt felé halad. A folyamat a nyomásviszonyok kiegyenlítődéséig tart.

Amikor az algasejtek a tápoldatban vannak, a tápanyagok a sejtmembránon keresztül jutnak a sejtbe ozmózis által. A tápanyagok a citoplazmába kerülnek - amely színtelen, folyékony anyag - , a tápanyag elkeveredik benne és nagy molekulákat képez. A citoplazma mintegy 80% vizet tartalmaz, melyben feloldva találhatók meg a proteinek, lipid szénhidrátok, pigmentek, hormonok és vitaminok. A citoplazma a sejtmaggal és más sejtalkotó elemekkel együtt alkotja a protoplazmát. A protoplazma, mint a sejt élő alkotórészeinek összessége felelős a sejtekben zajló életfolyamatokért (növekedési, szaporodási, megújulási, regenerációs működések). Az algasejtek falán nagyon apró pórusok vannak, melyekből citoplazma nyúlványok indulhatnak ki. Ezeknek fontos szerepük van a növényi sejttel való összekapcsolódásban, mivel így a citoplazma folytonossá válik a sejtek között.

Az Organic Green Gold nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. A folyadékban lévő egyedi algasejt kapcsolatba lép a levél sejtjeivel, és a citoplazma nyúlványokon keresztül áramlanak a tápanyagok, valamint a növekedést tápláló, nagyrészt ionos formájú tápláló elemek a növényi levélsejtekbe. Az áramlás a magas koncentrációtól az alacsonyabb koncentráció felé történik a forrástól (alga) a nyelőig (növényi sejt), amíg létre nem jön az egyensúly.

Összegezve:                                                                          

A tápanyagokban nagyon gazdag alga a citoplazmatikus áramlással továbbadja a tápanyagszegény növényi sejteknek a növekedésükhöz, regenerálódásukhoz, szaporodásukhoz szükséges tápanyagokat, melyek ezt továbbítják a többi tápanyagszegény sejtnek. A tápoldat anyaga elpusztult algasejteket is tartalmaz. Ezek a növények számára szükséges tápanyagokat a sejtek közötti térben hagyják, melyek a sejt membránokon keresztül az ún. „aktív transzport” folyamatban szívódnak fel.

A gyökérbe a hajszálgyökereken keresztül a talajoldattal együtt diffundál be az alga. A sejtből víz áramlik az algába, az algából tápanyag megy a sejtbe. Végül az alga elhal, lebomlik, s maradék tápanyaga is a talajba vagy a növény sejtjei közé kerül. A talajban megmaradt tápoldat pedig a talajban lévő mikroorganizmusok táplálékául szolgál.

Szerényi Júlia Eszter
Organic Green Gold

100% Organic Green Gold

100%-ban környezetbarát, élő algás növényi tápoldat